Моят акаунт — Електрик 90 Любими продукти Кошница

Електроди за ръчно електродъгово заваряване

Електроди за ръчно електродъгово заваряване

Принцип на ръчното електродъгово заваряване

През последните няколко десетилетия значителен брой от традиционните приложения на обмазаните електроди са трансформирани в по-производителни методи като подфлюсово заваряване и заваряване с тръбни телове. Въпреки това, за приложения, където гъвкавостта е от съществено значение, обмазаните електроди често са най-доброто решение.

Обмазаният електрод се състои от метална сърцевина и обмазка, които в комбинация изпълняват няколко функции:

Метал на заваръчния шев
Металната сърцевина обезпечава завареното съединение с метал, а обмазката осигурява допълнителни легиращи елементи и метален прах.

Шлака
Повечето елементи в обмазката спомагат за образуването и контролирането на шлаката, която защитава, оформя и поддържа заваръчната вана по време на зваряването.

Създаване на защитна газова среда
Компоненти в обмазката генерират защитна газова среда, която защитава метала на заваръчния шев от околните атмосферни влияния.

Дезоксиданти
Тези компоненти в обмазката спомагат
за редукция на окисления метал на заваръчния шев и най-често се прибавят като феро-сплави, като например фероманган и феросилиций.

Стабилизатори на дъгата
Компоненти в обмазката, които създават йонизация в зоната на  дъгата и стабилизират нейното горене.

Типове електроди
Обмазаните елктроди за заваряване на неръждаеми стомани са категоризирани според състава на обмазката като най-разпространени са рутилови, базични и електроди с висока производителност.

Електродите с висока производителност са тези, съдържащи големи количества метален прах в обмазката. Електродите с висока производителност имат рандеман, надвишаващ 130%. Заваръчните вани са по-големи и заваряването се извършва само в долна позиция.

Много заварчици предпочитат рутиловите типове. Те са по-лесни за употреба, поради меката и стабилна дъга, както при постоянен, така и при променлив ток, минималните пръски и струйния трансфер с фини капки метал. Свойствата за първоначално запалване са много добри, а премахването на шлаката и формирането на шева са отлични.

Базичните типове обикновено се използват за
приложения с по-високи изисквания, например за висока ударна жилавост при криогенни температури и голямо ограничение на свиването при охлаждане. Бързо-кристализиращият метал на заваръчния шев осигурява изключително добра ефективност във всички заваръчни позиции. Базичните компоненти в обмазката осигуряват чист метал на заваръчния шев. Поради това, този тип електроди предоставя най-добрата защита срещу шупли и горещи пукнатини.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: 123
Сайт: elektrik90.com