Моят акаунт — Електрик 90 Любими продукти Кошница

ТИП ОБМАЗКА

Производител

Размер ø мм.Какво представляват заваръчните електроди и какво трябва да знаете?

Независимо дали сте професионален заварчик или ентусиаст „Направи си сам“, трябва да знаете какво представляват заваръчните електроди и техните относителни плюсове и минуси.

И така, какво представляват заваръчните електроди? Заваръчните електроди са дължини от тел, които са свързани с вашата заваръчна машина за създаване на електрическа дъга. Токът преминава през този проводник, за да се получи дъга, която генерира много топлина за стопяване и стопяване на метал за заваряване.

Основните видове са:

  • Консуматив
  • Неконсуматив

Консумативни електроди

Консумативите електроди са ключът към заваряването с пръчка, MIG и електродъговото заваряване с флюс. Консумативите електроди, използвани за заваряване с пръчки, се наричат ​​стик електроди. Те включват електроди с тежко покритие, екранирана дъга и електроди с леко покритие.

Електроди с леко покритие
Както подсказва името, електродите с леко покритие имат тънко покритие върху повърхността си, което се нанася чрез методи като пръскане и четка.

Тези електроди и техните покрития са направени от няколко различни материала. Материалът на пълнежа има много сходство с основния метал, който се заварява.

Лекото покритие има и друга жизненоважна цел. Това покритие намалява примесите, като сяра и оксид, за да даде по-добро качество на заварката. Освен това позволява по-последователно топене на пълнежния материал, така че да можете да създадете гладко изглеждащо и надеждно заваряване.

Екранираните дъгови електроди генерират защитен газов слой, който образува ефективна бариера за предпазване на зоната на горещо заваряване от замърсяване и корозия от околния въздух. Това води до по-здрави и по-надеждни заварки. Нагрятата зона на заваряване трябва да бъде защитена от атмосферни газове като азот и кислород, които реагират с високотемпературния метал, за да произведат крехки, порести и слаби заварки.

Електродите с екранирана дъга минимизират сярата, оксидите и други видове замърсявания в основния метал, за да осигурят редовни, гладки и чисти заварки. Тези покрити електроди също произвеждат по-стабилна електрическа дъга в сравнение с голите електроди, което прави заваряването по-управляемо и намалява разпръскването.

Електродите с екранирана дъга също произвеждат шлака поради минералното покритие. Тази шлака изглежда трудно да се отстрани, но тя служи за полезна цел. Той се охлажда много по-бавно в сравнение с електродите с екранирана дъга. Този процес изтегля примесите и ги изпраща към повърхността. Следователно ще получите висококачествени заварки, които са чисти, издръжливи и здрави.

Неконсумируеми електроди

Неконсумируемите електроди са по-лесни за разбиране не само защото не се топят, но и защото има само два вида.

Въглеродни електроди
Първият вид е въглеродният електрод, който се използва както за рязане, така и за заваряване. Този електрод е направен от въглероден графит. Може да бъде покрит с меден слой или да бъде оставен гол.

Волфрамови електроди и техните различни видове
Вторият вид неконсумируем електрод е волфрамовият електрод, който се използва за TIG заваряване. Тези електроди се състоят от чист волфрам (които имат зелени маркировки), волфрам-съдържащ 0,3 до 0,5 процента цирконий (те имат кафяви маркировки), волфрам с 2 процента торий (които имат червени маркировки) и волфрам-съдържащ 1 процент торий (който има жълто маркировки).

Неконсумируеми електроди, изработени от чист волфрам, имат ограничена употреба и са подходящи за леки заваръчни работи. Има две причини за това. Първо, чистият волфрам не притежава издръжливостта и здравината на волфрамовите сплави. Второ, чистият волфрам може да има проблеми с висок ток.

Волфрамови електроди с 0,3 до 0,5 процента цирконий предлагат отлични резултати с променлив ток. Те са подобрение спрямо чистия волфрам, но не са толкова добри като волфрамов електрод със съдържание на торий.

Волфрамовите електроди с 1-2% съдържание на торий са едни от най-широко използваните неконсумативни електроди, тъй като издържат по-дълго и имат по-високо съпротивление от другите видове волфрамови електроди. Могат да се използват за по-високи токове в сравнение с чистите волфрамови електроди. Тези електроди също така осигуряват по-голям контрол на дъгата и са по-лесни за стартиране.

Докато използвате волфрамов електрод, по-добре е да използвате максимално допустимия ток, ако те имат обикновен цилиндричен или в противен случай става трудно да се контролира дъгата и да се поддържа.

За по-добър контрол и стабилност на дъгата, трябва да смилате върховете на тези електроди до точка, тоест трябва да направите върховете конични. Ако направите това, ще трябва да изберете сензорно стартиране вместо DC заваръчни машини. Не забравяйте, че волфрамовите електроди с торий и цирконий ще имат подобрена издръжливост от чистите волфрамови електроди, ако изберете заострени електроди, използващи сензорно стартиране.